Blogg

Det gamla Göteborg

Ta del av det gamla Göteborg i fotografi. GP har gjort ett urval från vårt arkiv från det gamla Göteborg.  Där finns bilder på invigningen av nya Ullevi 1958.  Se fler bilder från vårt arkiv på matcher, event och konserter som utspelats på Ullevi.

Ullevi byggdes med anledning av att Sverige arrangerade Fotbolls-VM 1958.  En allmän arkitekttävling 1954 resulterade i att arkitektkontoret Jaenecke & Samuelson fick det prestigefyllda uppdraget att rita Nya Ullevi.

I samband med två musikkonserter 1985 med Bruce Springsteen, sattes arenan i självsvängning, med risk för att hela bygget skulle kunna skadas. Ullevis konstruktion, med en arena som vilade på göteborgsk lera, var en bidragande orsak. Därefter skedde en ombyggnad, där de stödjande fundamenten (betongpelare) kom att drivas ner i urberget.
Vintern 2011 påbörjades en ombyggnad så att Ullevi kommer att bli Nordens största konsertarena med en publikkapacitet på 75 000. Ombyggnaden var klar 2012. Ullevi ”återinvigdes” juni 2012 i samband med två konserter med Bruce Springsteen, där han genom två gånger 66 000 åhörare slog sitt eget konsertrekord från 1985.

Namnet Ullevi betyder ungefär ”Ulls egendom eller tempel” och härstammar från Ull, ”spelens och lekens gud” i den fornnordiska mytologin.

Invigningen av Nya Ullevi 1958, direkt efter invigningen gick startskottet för fotbolls VM.

Invigningen av Nya Ullevi 1958

 

%d bloggare gillar detta: