Blogg

Veckans bild Marlene Dietrich

Nyfunnen bild av tyska stjärnan Marlene Dietrich är i Göteborg för konsert. Bilden är tagen inför en presskonferens 12 maj 1960. Sök fler bilder av henne i vårt bildarkiv

Marlene Dietrich inför en konsert i Göteborg 1960

Marlene Dietrich Göteborg 1960

.

Marlene Dietrich, född 27 december 1901 i staden Schöneberg i nuvarande Berlin, Tyskland, död 6 maj 1992 i Paris, var en tysk-amerikansk skådespelerska och sångerska. 1999 utnämnde American Film Institute henne till den nionde största kvinnliga skådespelaren någonsin. Marlene Dietrichs genombrott kom 1930 med den första tyska ljudfilmen Blå ängeln där hon spelade varietéflickan Lola-Lola mot Emil Jannings. Det var i den filmen som hon med sin hesa och beslöjade röst framförde den sång som kom att bli hennes ”signaturmelodi”: ”Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt”. Marlene Dietrich skrev i Hollywood kontrakt med Paramount Pictures. För huvudrollen i filmen Morocco (1930) blev hon nominerad till en Oscar i kategorin ”Bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare” . Sedan hade Marlene huvud- och biroller i filmer av Hitchcock, Lubitsch, Welles och Wilder.

Marlene Dietrich gjorde sig också känd som en banbrytare i sitt val av kläder. Således klädde hon sig i byxor redan på 30-talet, vilket uppfattades som skandalöst av samtiden.

 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-15890957-4